Waar komt die naam toch vandaan?

“Wat een bijzondere achternaam heb jij, waar komt die vandaan?” Die vraag krijg ik vaak en dat snap ik. Want de spelling is vreemd en je ziet die naam zelden. Sterker nog: alle Sjamaars die ik ooit ben tegengekomen (en dat zijn er weinig), bleken altijd familie te zijn.

Veranderde spelling

De oorsprong ligt in Frankrijk: mijn voorouders kwamen daar vandaan en heetten in de 18e eeuw “Jamart.” De Franse uitspraak daarvan heeft na verloop van tijd geleid tot de fonetische spelling Sjamaar. Blijkbaar vinden mensen het ‘lekker bekken’ want leraren vroeger en collega`s nu willen mij nog weleens gekscherend “Sjamaar” noemen alsof het mijn voornaam is.

Hoe het tot verwarring kan leiden

Aangezien ik van originaliteit houd, heb ik het altijd leuk gevonden om zo`n ongewone achternaam te hebben. Het geeft gespreksstof en leidt soms tot verwarring: ik heb meegemaakt dat iemand mij in eerste instantie alleen van naam kende en toen hij mij in levende leve zag, verrast uitriep: “Je bent Hollands, ik had een exotisch type verwacht!”

Schilder-genen

Een familielid uit de 19e eeuw, ene Pieter Gerardus Sjamaar, was net als ik kunstschilder, zijn werk hangt in musea in binnen- en buitenland. En er zijn meer schilderende familieleden aan mijn vaders kant, dus er lijkt dus zoiets als een Sjamaar-schilder-gen te bestaan. Mijn moeder en haar vader schilderden ook, dus ik bof dat ik van beide kanten schilder-genen heb gekregen en daarmee schilderijen kan maken om anderen blij mee te maken.

Schilderstijlen

Al die schilderende familieleden hadden zo hun eigen stijl. De negentiende-eeuwse schilderijen van Pieter Sjamaar hadden voornamelijk avondtaferelen als onderwerp, met figuren bij kaarslicht. Mijn moeder schilderde vooral landschappen en stadsgezichten en mijn eigen specialisatie is kleurige portretten. Maar ik vind het erg fijn om daarnaast ook allerlei andere onderwerpen te schilderen.

Met een bijzondere achternaam en schilderende voorouders voel ik mij bevoorrecht dat ik een schildercarrière kan opbouwen waar ik enorm van geniet.

4 reacties

  1. Stef Arends op 23/07/2020 om 13:22

    Zou Sjamaar ook niet van oorsprong Joods kunnen zijn? een sjomeer is iemand die het koosjere voedsel controleert namelijk. In het Jiddisch Sjoumer genoemd. Shomron zijn de Samaritanen en het woord betekend letterlijk Bewaker. Succes verder met je onderzoek. Stef

    • Yvonne op 06/09/2020 om 14:51

      Beetje erg late reactie van mij, maar interessante theorie. Er zijn zover bekend geen Joodse voorouders, maar wie weet.

  2. Margreeth Sjamaar op 14/10/2020 om 19:30

    Vandaag liet ik een vriend mijn schilderij van P.G. Sjamaar zien en wilde ik hem nog wat informatie toesturen. Ik kwam op deze site terecht. Wat leuk dat de schilderkunst de Sjamaars in het bloed zit. Mijn dochter heeft ook veel mooie dingen geschilderd. Zij is een echte Sjamaar, ik ben aangetrouwd.
    Leuk om dit te zien.
    Groet, Margreeth Sjamaar

    • Yvonne op 05/11/2020 om 09:30

      Dank je voor deze leuke reactie en op deze manier bij familie uit te komen 🙂

Laat een reactie achter