Hoe een huisdier troost kan brengen

Een huisdier kan troost brengen. Als je behoefte hebt aan gezelschap. Als je je eenzaam voelt. Als je iemand mist. Maar als dat huisdier er niet meer is, dan heb je ook troost nodig.

Laatst werd ik gevraagd een portret te maken van een dierbare hond die was overleden. De opdrachtgever wilde het cadeau doen als troost voor de eigenaren. Ik hoorde dat die eigenaren er helemaal blij mee waren. Wat vond ik het fijn om op die manier troost te kunnen bieden.

Herinnering aan mijn kat

Het deed me denken aan mijn eigen huisdier die ik jaren geleden heb verloren. Een Perzische kat was dat en hij heette Mirco. Ik vond het heerlijk als hij op mijn schoot lag en ik hem over zijn zachte vacht kon aaien. Totdat hij er niet meer was, daar heb ik veel verdriet van gehad. En nu, na vele jaren, heb ik een schilderij van hem gemaakt. Dat geeft mijzelf alsnog troost.

Waarom ik het schilderij zo heb gemaakt

Op het schilderij neemt de kat maar weinig ruimte in, want hij ligt onder een groot plantenblad. Hij lag daar graag, ik denk dat hij zich daar veilig voelde. Voor mij is dat een dierbare herinnering.

Ik hoop dat ik nog veel mensen troost mag bieden via een portret van een geliefd huisdier. Want ik weet hoe fijn dat kan zijn, en die ervaring gun ik anderen ook graag.

Laat een reactie achter