“Dankzij jou heb ik in deze schildervakantie mijn creativiteit teruggevonden”

       

Het is moeilijk bescheiden te blijven als tegen je wordt gezegd "Je bent de ideale docent voor zo’n schildervakantie." Ik was echt ontroerd hierdoor. Een tijd daarvoor was ik gevraagd om een schilderweek in Frankrijk te begeleiden. Ik had dat nog nooit eerder gedaan maar er is een eerste keer voor alles en ik hou wel van een uitdaging. Desalniettemin vond ik het wel spannend.

De schildervakantie had impressionisme als inspiratiebron. De schilderweek vond plaats vlakbij de "Vallei van de schilders" (de Fransen zeggen “Vallée des peintres”), waar impressionisten zoals Monet in hun beginperiode hebben geschilderd. Daarom zocht ik een viertal van deze schilders uit (Monet, Picabia, Maillaud en Guillaumin) en koos een aantal schilderijen die ze aldaar hadden geschilderd. Elke dag besprak ik er een paar om als inspiratiebron te dienen. Dat viel gelukkig in goede aarde.

Vrijheid en ontspanning vond ik belangrijk. De deelnemers (die gevorderd waren) moesten naar mijn idee vooral kunnen doen wat ze zelf prettig vonden, in een relaxte sfeer. Want daar is een vakantie tenslotte voor, lijkt mij zo. Ze waren dus vrij om een onderwerp en stijl te kiezen. Ik liep vervolgens rond om vragen te beantwoorden en tips en suggesties te geven. Wat was dat leuk!

Op unieke manieren waren de deelnemers bezig. Wat ik erg interessant en leerzaam vond, was om te merken hoe iedereen een hele eigen manier van werken en ontwikkelproces had. Ik probeerde mijn manier van begeleiden daar op af te stemmen. De een besteedde maximaal een dag aan een schilderij, een ander werkte dagen of weken aan een schilderij, de volgende werkte aan diverse schilderijen tegelijk en weer een ander maakte verschillende schilderijen van eenzelfde onderwerp in verschillende stijlen.

De omgeving was letterlijk schilderachtig en zo heerlijk rustig. We verbleven in Lavillonnière, gerund door Marjolein en Frank. Zij zorgden met veel plezier en toewijding voor de accommodatie en de innerlijke mens. Ze doen niets liever dan het hun gasten naar de zin maken en dat hebben we gemerkt. Wat een gastvrijheid, humor en heerlijk eten! Hierdoor was er een bijzonder relaxte en fijne sfeer.

De deelnemers konden in alle rust hun creativiteit aanboren. Ze zijn helemaal los gegaan en ik merkte dat iedereen buiten zijn/haar comfortzone durfde te gaan. De heerlijk ruime tuin gaf voldoende inspiratie voor vier dagen schilderen. De vijfde dag zijn we op excursie gegaan naar Crozant, het hart van de “Vallei van de schilders.” Daar hebben de deelnemers hetzelfde uitzicht geschilderd dat vele impressionisten ook hebben vastgelegd.

Zelfs de burgemeester kwam langs. We sloten de week af met een expositie waar mensen uit de omgeving, inclusief de plaatselijke burgemeester (echt waar), naar kwamen kijken. Ik ben hartstikke trots op alle deelnemers, want ze hebben grote stappen vooruit gezet. Zo mooi om te zien! We waren het er allemaal over eens dat deze schildervakantie een groot succes was, de volgende staat alweer gepland! Zie hiervoor:

https://lavillonniere.eu/schildervakantie-frankrijk/

 

Laat een reactie achter