Wat het cadeau geven van een schilderij kan doen

De tranen stonden in haar ogen toen ze het portretschilderij van haar kleindochter zag. Ik had dat aan haar cadeau gedaan omdat ze mij een schattige foto had gestuurd van haar kleindochtertje. Waar zij dol op is.  Die foto had ik dus als uitgangspunt gebruikt voor het portretschilderij.

Spontane foto`s kunnen een mooie basis zijn

Het fijne aan dit digitale tijdperk is dat je als kunstschilder legio foto’s voorbij ziet komen waar je uit kunt kiezen. Spontane foto’s kunnen erg sprekende en ontroerende beelden opleveren. Ook kan ik verschillende foto’s samenvoegen tot een interessant beeld. Zelfs selfies kunnen verassend leuke uitgangspunten opleveren voor een schilderij. Dit alles is vooral handig als je iemand wilt verrassen met een schilderij van een dierbaar persoon of een mooie herinnering.

Een mooie herinnering cadeau doen

Het Zeeuwse strand heb ik een keer als cadeau geschilderd voor een vriendin die daar vandaan komt maar er niet meer woont en er wel met weemoed aan terugdenkt. Zij heeft het boven haar bureau gehangen om er dagelijks naar te kunnen kijken. Ander voorbeeld: de echtgenoot van een klant heeft zulke bijzondere herinneringen aan zijn Portugese geboortedorp dat ik de opdracht kreeg om dat dorp te schilderen. Toen zij dat aan hem cadeau gaf, was hij er zo blij verrast mee dat hij niet kon geloven dat ik het herkenbaar had geschilderd terwijl ik er nooit ben geweest (zo handig zijn foto’s dus voor mij). En ook een liefdevol onderhouden tuin heb ik eens als herinnering geschilderd voor degene die de tuin moest achterlaten.

Dat vind ik heel bijzonder

Wat het doet met mensen om een onverwacht schilderij te krijgen, vind ik het meest bijzondere aan mijn werk als kunstenaar. Het kan namelijk zulke mooie reacties opleveren. Verrassing, blijheid en ontroering zie ik vaak en dat doet dan ook iets met mij.

Zelfs bij een overlijden heb ik meegemaakt dat een cadeau gegeven portret van de overledene heel waardevol bleek te zijn voor de nabestaanden. Daar krijg ik dan zelf ook tranen van in mijn ogen.

Laat een reactie achter